• Radno vrijeme

  Radno vrijemeX

  Hebrangova 21

  Pon  - Pet 7 - 22

  Sub  9 - 14

  Ned  16-20

   

  Martićeva 17

   Radno vrijeme prema rasporedu grupnih programa
   
   

   

 • Kontakt

  Tel | Fax : 01-4856-450X

  Šaljemo vašu poruku. Molimo pričekajte...

  Zahvalujemo na Vašoj poruci. Uskoro ćemo Vam se javiti.

  Ispravno prepišete kod u odgovarajuće polje!

  Pojavio se problem. Molimo pokušajte ponovo.

  Molimo Vas da popunite sva polja.

 • Tel | Fax : 01-4856-450
  • Prijava | Registracija
  ☰ MENU
  • Vježbe bazirane na baletu su mnogo više od ružičaste baletne haljinice i finih francuskih riječi. Zapravo, one imaju dugu i seksi povijest.

    

   BARRE NIJE NOVI TREND

   Barre trening je nedavno postao popularan, ali to nije novi fenomen. Trening snage i fleksibilnosti inspiriran baletom datira još od vremena Luja XVI, kaže Ginny Wilmerding, profesor na Sveučilištu u Novom Meksiku. Njegova popularnost porasla je krajem pedesetih, nakon što je ruska plesačica Lotte Berk ozlijedila leđa i počela kombinirati rutinske baletne vježbe sa terapijom rehabilitacije.

   Ona je otvorila Lotte Berk Method studio 1959. godine u Londonu i njene barre vježbe brzo su stekle slavu. Lydia Bach, jedna od njenih učenica, donijela je barre u Ameriku 1971. godine i otvorila Lotte Berk Method studio u New Yorku. Od tada, barre trening se značajno razvio. Danas najbolji barre treninzi spajaju tradicionalni balet sa aspektima Pilatesa i funkcionalnog treninga snage, čineći ga sigurnim i efikasnim načinom za izgradnju jakog i vitkog tijela.

    

    

   BARRE IMA SEKSI PROŠLOST

   Porijeklo barre treninga je izuzetno seksi. Ustvari, još sedamdesetih godina, barre satovi bili su smatrani veoma radikalnim i erotskim vježbanjem. “If you can’t tuck you can’t …” – well, you can guess the rest. Ovo je bila mantra Lotte Berk, kontroverzne revolucionarke koja je balet približila masama. Tokom seksualne revolucije sedamdesetih, prvi barre centri na svijetu smatrani su kombinacijom baleta, joge, ortopedskih vježbi i seksa. Žene su ohrabrivane da prihvate te vježbe, a časopis Cosmopolitan ih je okarakterizirao kao vježbe koje jačaju seksualno samopouzdanje.


   Međutim, sada znamo da ekstremno 'izvijanje' nije idealno. Da bi postigle baletnu estetiku, balerine su uvlačile zdjelicu, kako bi donja leđa izgledala ravno, ali u svakodnevnom vježbanju to može dovesti do bolova u leđima i ozljeda.

    

   NIJE VAM POTREBNA BALETNA ŠIPKA ZA BARRE

   Riječ barre asocira na baletnu šipku, međutim ona nije potrebna. Ustvari, izostavljanje baletne šipke ima brojne benefite. Novi Les Mills Barre uopće ne uključuje korištenje baletne šipke na treningu.

   Kreatorica ovog novog Les Mills treninga, Diana Archer Mills, kaže da to čini trening pristupačnijim za sve. Također, kako ona kaže, bez tradicionalne baletne šipke, mišići koji podržavaju stabilnost i snagu tijela postaju fokus. To primorava vaše tijelo da radi posao, ciljajući na core i pomoćne mišiće, jer morate stalno voditi računa o ravnoteži.

    

    

   BARRE NIJE SAMO ZA DAME

   Osobni trener Des Helu je barre ljubitelj i on kaže da voli taj drugačiji način na koji barre ojačava tijelo. On dodaje da u ovom treningu rade mišići koji se obično propuštaju u regularnim treninzima. “Učinio me jačim, promijenio oblik i definiciju nogu, dao mi je više snage da skočim. Također, fenomenalan je za držanje”, objašnjava Des i dodaje da voli kako Les Mills Barre moćno kombinira cardio i snagu.


   Cardio vrhunac je jedan od najboljih dijelova, jer radite teške vježbe, ali je fokus na jedinstvenim pokretima. Helu opisuje Barre kao 'trening ubojica' i to ne samo za plesače i žene. 'Potrebna je snaga i težak rad za graciozno kretanje, a iznenađujuće podsjeća na atletiku. Barre će promijeniti tvoju atletsku igru. Promijenio je i moju', zaključuje Des.

    

   MOŽE BITI VRLO TEŠKO

   Nemojte se prevariti sa malim pokretima u Barre treningu. Velika ponavljanja malih pokreta čine Les Mills Barre veoma ozbiljnim treningom.

   Trening snage i upotreba laganih težina spojen je sa pažljivo osmišljenom cardio strukturom kako biste postigli atletske rezultate sa pravim baletnim treningom. Intenzivan je i veoma izazovan, ali prilagođen različitim nivoima sposobnosti.

    
    

  Partneri