Vijesti

Trening za početnike – odakle krenuti?

objavljeno: 29.09.2021 - 05:44

Niti jedan početak nije jednostavan, a posebno ne početak novog životnog stila koji uključuje redovno vježbanje i usvajanje zdravih životnih navika.

Motivacijski procesi koji se odvijaju prilikom započinjanja vježbanja vrlo su kompleksni. Od samog početka kada tek postajemo svjesni da bismo trebali početi vježbati, preko trenutka u kojem se pojavimo na prvom treningu pa sve do faze u kojoj s guštom odlazimo u teretanu u nama se isprepliću različite emocije. Iznimno je važna svaka od ovih faza, ali ovdje ćemo se posebno osvrnuti na period od prvog treninga do ostvarivanja neke zadovoljavajuće vježbačke rutine.

Odabir vrste programa
Prije nego uopće krenete na vježbanje zapitajte se jeste li nekada prije redovito trenirali i što vam se do sada svidjelo? Ako ste već prije vježbali i znate (bar otprilike) što vam se sviđa, nastavite u tom smjeru pa ćete lako isprobati nešto što vas možda zanima ili, primjerice, nove programe.

S druge pak strane, ako ste potpuni početnik prvo biste trebali razmisliti koji ste tip – mislite li da bi vam više odgovarali privatni treninzi u teretani ili pak grupni programi? Važno je da si date dovoljno vremena i budete spremni na to da vam se možda vaš prvi izbor neće svidjeti. Ako ste, primjerice, odabrali neki program s plesnim elementima, a onda ste shvatili da vam baš i ne odgovara ako morate pamtiti neke dijelove koreografije – to je u redu. Pokušajte s nečim drugim, normalno je da iz prve ne pogodite što je za vas.
U ovoj fazi poželjno je i vrlo korisno obratiti se osoblju teretane. Oni će vam rado pomoći i opisati vam svaki program koji imaju u ponudi.

Probni treninzi i pronalaženje optimalnog intenziteta
Novi vježbači slobodno mogu isprobati više različitih programa kako bi otkrili što im se najviše sviđa i što im odgovara, ali i kako bi i oni sami i treneri procijenili njihovu tjelesnu spremu i razinu upoznatosti s nekim temeljnim obrascima kretanja i vježbama. U fazi pronalaska programa optimalnog intenziteta važno se konzultirati s trenerom, odnosno voditeljem svakog programa.

Neki programi su općenito nižeg intenziteta, neki su namijenjeni primarno početnicima, a neke je moguće modificirati sukladno razini spreme pojedinog vježbača. Naravno, tu su i vrlo napredni programi koji, čak i uz modifikaciju, nisu preporučljivi za početnike. Ako slučajno zalutate na jedan takav program, nemojte se obeshrabriti. I vi možete, ako budete ustrajni i redoviti, postići tu razinu forme.
Napomena: nazivi programa ponekad znaju zavarati. Koliko god vam nešto zvučalo „jednostavno“ ili niskog intenziteta, uvijek se raspitajte o kakvom je programu riječ – ove informacije uglavnom možete pronaći i na webu. Ne odustajte ni u kojem slučaju.

Jednom kada vam se vježbanje uvuče pod kožu, kad jedva čekate sljedeći trening i kad krenete primjećivati promjene u izvedbi i na tijelu – to je to. Sada samo tako nastavite i nemojte odustati čak ni ako napravite veću pauzu. U ovoj fazi „vježbačke karijere“ dosta vježbača početnika se, u slučaju kraće ili dulje stanke, potpuno obeshrabri i ne vrati se na trening. To si nikako nemojte dopustiti. Nemojte misliti da vas je pauza toliko „unazadila“ da ćete morati sve ispočetka. Tijelo pamti usvojene obrasce i u formu ćete se vratiti brže nego što mislite.

Budite spremni na napredak
Kod vježbača početnika se još može javiti i „strah od napretka“. Kad ste napokon stekli određenu formu i osjećate se ugodno na treninzima, pokušajte se natjerati na nešto izazovnije. Dopustite si dodatan napredak, isprobajte neki teži program i vidite kako će vam se svidjeti.

U Formi su još uvijek u tijeku Dani otvorenih vrata. To je idealna prilika da nam se pridružiš, isprobaš neke od naših brojnih grupnih programa i trening u teretani. Ne zaboravi – jedna članarina, a dvije lokacije!

Naša web stranica koristi kolačiće!

Saznaj više