Što je funkcionalni trening i zašto biste ga trebali isprobati? | www.fitness-forma.com

Vijesti

Što je funkcionalni trening i zašto biste ga trebali isprobati?

objavljeno: 28.11.2021

U fitnes svijetu se konstantno izmjenjuju različiti trendovi – jedno vrijeme su prvo mjesto na listi popularnosti fitnes programa čvrsto držali klasični aerobic programi, potom varijante step programa pa je na velika vrata ušao Pilates koji je onda doprinio popularizaciji brojnih flow programa. Paralelno se fitnes industrija razvila do te mjere da su se trendovi krenuli predstavljati, ali i izmjenjivati, gotovo na mjesečnoj razini. Imali smo priliku upoznati se s cijelim spektrom različitih programa, uključujući pump programe, Zumbu, HIIT, Tabatu, programe koji „ciljaju“ na određenu mišićnu skupinu poput „booty“ ili „core“ programa te mnogim drugima.

Funkcionalni trening – revolucija u fitnesu

A onda su se u jednom trenutku pojavili funkcionalni treninzi. Prvo, da razjasnimo eventualne nesuglasice oko naziva, odnosno terminologije – svaki trening je više ili manje „funkcionalan“, odnosno na ovaj ili onaj način ispunjava svoju „funkciju“, a to je očuvanje zdravlja i poboljšanje određenih performansi ili karakteristika pojedinca. Ipak, termin „funkcionalni trening“ koristimo kao naziv onih treninga u kojima aktiviramo gotovo sve mišićne skupine i to uglavnom izvedbom kompleksnih vježbi koje i zahtijevaju istovremenu aktivaciju više mišićnih skupina.

Funkcionalnim treningom razvijaju se mišićna snaga i izdržljivost, kardio sposobnost, ali i fleksibilnost te stabilnost. Kao što možete vidjeti, riječ je o važnim komponentama koje čine i određuju „fitnes status“ svakog od nas.

Zašto je funkcionalni trening toliko važan?

Glavna karakteristika funkcionalnog treninga je to što većinom vježbi koju izvodimo na ovakvom treningu u biti usavršavamo pokrete koje koristimo u svakodnevnom životu – npr. čučanj, podizanje tereta, povlačenje ili guranje objekata, hodanje i trčanje. Uzmimo za primjer čučanj. U danu koristimo obrazac čučnja nebrojeno puta – svako sjedanje na stolicu, toalet, u automobil u biti je jedan „najobičniji“ čučanj. Ako nismo usvojili pravilnu izvedbu ovog pokreta, u većem smo riziku od potencijalne ozljede i to kod vrlo benignog i ne zahtjevnog pokreta.

Kako izgleda funkcionalni trening?

Kao što je već navedeno, funkcionalni trening sastoji se od vježbi i elemenata koji oponašaju pokrete koje koristimo u svakodnevnom životu. Nakon zagrijavanja i razgibavanja obično slijedi niz kompleksnih vježbi, višesmjernih pokreta i kombinacija koje uključuju različite mišićne skupine. Samo neke od vježbi koje možete očekivati na funkcionalnom treningu su: sumo čučanj s povlakom, zgib, mrtvo dizanje, lateralni čučanj, iskorak s potiskom, bacanje slam ball-a, sklek s povlakom, bočni plank i brojne druge. Na kraju ovakvog (i bilo kojeg) treninga poželjno se pravilno „ohladiti“ i istegnuti.

Iz Formine ponude

Vaša Forma prepoznala je važnost i popularnost funkcionalnih programa. Stoga u ponudi imamo zavidan broj različitih i zanimljivih programa na ovom principu – Forma Drill Conditioning, Forma Drill Challenge, Total Body Functional i Fit & Shape.

Ako još niste, slobodno nam se pridružite na jednom od ovih programa i uvjerite se sami zašto je funkcionalni trening oduševio bezbroj vježbača!

 

Naša web stranica koristi kolačiće!

Saznaj više