• Radno vrijeme

  Radno vrijemeX

  Hebrangova 21

  Pon  - Pet 7 - 22

  Sub  9 - 14

  Ned  16-20

   

  Martićeva 17

   Radno vrijeme prema rasporedu grupnih programa
   
   

   

 • Kontakt

  Tel | Fax : 01-4856-450X

  Šaljemo vašu poruku. Molimo pričekajte...

  Zahvalujemo na Vašoj poruci. Uskoro ćemo Vam se javiti.

  Ispravno prepišete kod u odgovarajuće polje!

  Pojavio se problem. Molimo pokušajte ponovo.

  Molimo Vas da popunite sva polja.

 • Tel | Fax : 01-4856-450
  • Prijava | Registracija
  ☰ MENU
  • Istezanje je jedna od tema u fitnesu o kojoj možemo pronaći najviše potpuno suprotstavljenih informacija. S jedne strane, razni više ili manje stručni pojedinci naglašavaju važnost istezanja kad god i gdje god stignu. Njihovi najčešći argumenti u korist istezanja su prevencija ozljeda, smanjenje, odnosno ublažavanje upale mišića te ubrzavanje oporavka od treninga.

   Istezanje je jedna od tema u fitnesu o kojoj možemo pronaći najviše potpuno suprotstavljenih informacija. S jedne strane, razni više ili manje stručni pojedinci naglašavaju važnost istezanja kad god i gdje god stignu. Njihovi najčešći argumenti u korist istezanja su prevencija ozljeda, smanjenje, odnosno ublažavanje upale mišića te ubrzavanje oporavka od treninga. Upravo su ovo i najčešći razlozi zbog kojih se vježbači istežu prije i/ili nakon treninga. S druge pak strane, posebno u posljednje vrijeme, sve više svjedočimo brojnim, također više ili manje stručnim pojedincima koji tvrde da je istezanje potpuno nepotrebno, da je svejedno istezali se ili ne, a neki čak ponekad odlaze u ekstreme i tvrde da je istezanje štetno.

   Istina je, pretpostavljate, negdje u sredini.

   Što je uopće istezanje?

   Istezanje podrazumijeva izvođenje vježbi sastavljenih od pokreta i/ili položaja kojima nastojimo produljiti određeni mišić ili skupinu mišića. Vježbama istezanja nastojimo poboljšati mišićnu osjetljivost i elastičnost, odnosno povećati vlastitu fleksibilnost.

   Fleksibilnost možemo opisati kao karakteristiku pojedinog zgloba, odnosno slobodni opseg pokreta u pojedinom zglobu, skupini zglobova ili pak cijelom tijelu. To je ujedno i komponenta zdravstveno usmjerenog fitnesa (uz sastav tijela, mišićnu izdržljivost, kardiorespiratornu izdržljivost i snagu). Dakle, s obzirom na to da fleksibilnost sa spomenutim komponentama čini skup obilježja koji definiraju zdravstveno usmjeren fitnes, ne možemo nikako zanemariti njezinu važnost.

   Kao što već sigurno znate, nismo jednako fleksibilni u svakom dijelu tijela, odnosno u svakom pokretu. To znači da je fleksibilnost specifična i ovisi o samom zglobu i/ili mišićnoj skupini te o pokretu kojeg izvodimo. Osim toga, na fleksibilnost utječu brojni faktori – od same vrste zgloba, elastičnosti mišićnog tkiva, tetiva i ostalih vezivnih tkiva, dob, spol, ali i doba dana, vanjska temperatura, odjeća koju nosimo i sl. Na neke od spomenutih faktora možemo utjecati, a na neke ne.

   No, vratimo se na temu – istezati se ili ne, pitanje je sada.

   Kao što smo već napisali, danas možemo naići na brojne oprečne informacije o (ne) važnosti istezanja. Stoga ni ne čudi da vježbači više ne znaju kome vjerovati i kako se ponašati, posebno ako treniraju sami. Zato evo nekoliko poruka koje uzmite u obzir i sami odlučite koliko i kako ćete se istezati.

   1. Iako istezanjem nećete moći značajno ublažiti upalu mišića, uzmite u obzir da opuštanje nakon treninga nikako ne može škoditi.
   2. Određena razina fleksibilnosti u pojedinom zglobu ili mišića, ligamenta, tetive može utjecati na kvalitetu izvedbe vježbi. U nekim je slučajevima fleksibilnost poželjna, a u nekim može biti i rizična za nastanak ozljede (zbog potencijalne nestabilnosti).
   3. Istezanje samo po sebi ne sprječava ozljede, ali ako je isto dio vašeg zagrijavanja, onda utječe i na smanjenje rizika od ozljeda.
   4. Ako vam istezanje odgovara, bilo kao zasebna aktivnost, bilo kao dio treninga – samo dajte. U današnjem užurbanom svijetu u kojem većinu vremena provodimo sjedeći, istezanje može samo pomoći.

   I ne zaboravite, znanost nam je danas dostupnija nego ikad, ali to sa sobom nosi i svoje opasnosti. Mnogo toga se danas može objaviti, a neki članci ne prolaze valjane recenzije nužne za osiguranje kvalitete istraživanja koja se publiciraju. Tako da svakako razmislite koji su izvori informacija kojima vi ili vaš trener raspolažete.

    
    

  Partneri