• Radno vrijeme

  Radno vrijemeX

  Hebrangova 21

  Pon  - Pet 7 - 22

  Sub  9 - 14

  Ned  16-20

   

  Martićeva 17

   Radno vrijeme prema rasporedu grupnih programa
   
   

   

 • Kontakt

  Tel | Fax : 01-4856-450X

  Šaljemo vašu poruku. Molimo pričekajte...

  Zahvalujemo na Vašoj poruci. Uskoro ćemo Vam se javiti.

  Ispravno prepišete kod u odgovarajuće polje!

  Pojavio se problem. Molimo pokušajte ponovo.

  Molimo Vas da popunite sva polja.

 • Tel | Fax : 01-4856-450
  • Prijava | Registracija
  ☰ MENU
  • Sigurno ste nebrojeno puta čuli, čitali ili s nekim razgovarali o motivaciji, posebno u kontekstu vježbanja, odnosno ustrajnosti u određenoj vježbačkoj rutini. Motivacija je vrlo kompleksan psihološki proces koji najjednostavnije možemo definirati kao „ono što nas pokreće ka postizanju (i održavanju) nekog cilja“.

    

   Motivacija je najizraženija u fazi planiranja treninga. Tada smo dobro raspoloženi, zamišljamo situaciju u kojoj smo puni energije, odlazimo na trening i dajemo sve od sebe te, u krajnjoj liniji, postižemo neki svoj cilj. Ipak, često se zna dogoditi da ta motivacija od koje smo „izgarali“ u fazi planiranja treninga zakaže u ključnom trenutku – neposredno prije odlaska na trening. Možda smo imali stresan dan na poslu ili je vani ružno vrijeme i samo želimo ostati doma pod dekicom. U svakom slučaju, motivacija za vježbanjem u ključnom trenutku može nam biti toliko niska da se čudimo što je ikad uopće postojala.

   Prije nego vam predstavimo neke trikove i savjete o zadržavanju (ili održavanju) motivacije, važno je osvijestiti što vas konkretno motivira, odnosno u čemu leži izvor vaše motivacije.

   Dvije vrste motivacije

   Vrste motivacije dijelimo s obzirom na to dolazi li do motivacije zbog nekih vanjskih čimbenika ili se pak pojavljuje iznutra (od nas samih). Stoga razlikujemo vanjsku (ekstrinzičnu) i unutarnju (intrinzičnu) motivaciju.

   O vanjskoj motivaciji, u kontekstu vježbanja, govorimo kada nas za odlazak na trening motivira, primjerice, gubitak kilograma, željeni „summer body“ ili pak odobrenje od drugih osoba. Kao što vjerojatno možete zaključiti, ovdje je riječ o vježbanju s ciljem postizanja željenog rezultata, a ne o tome da nam se vježbanje kao takvo nužno sviđa ili da u njemu uživamo. Da se razumijemo, biti ekstrinzično motiviran nije ništa loše. Fokus na cilj poput gubitka kilograma može biti vrlo moćan. Problem se eventualno može javiti ako ne uspijete postići svoj cilj. Tada razina motivacije može znatno opasti, a vi ju nećete uspjeti crpiti iz nekog drugog izvora.

   S druge pak strane, tu je unutarnja, odnosno intrinzična motivacija. To je motivacija o kojoj govorimo kada je vježbanje važno za vas zbog toga što se nakon treninga osjećate dobro, jer uživate u procesu vježbanja, obožavate osjetiti napredak, jer vježbanjem oslobađate stres i sl. Intrinzična motivacija je održivija. Dugoročno ćete imati bolje rezultate ako vas na vježbanje potiče vlastita želja za dobrim osjećajem nakon treninga ili pak konstantan osjećaj napretka.

   Uobičajeno je da vježbače u početku pokreću vanjski (ekstrinzični), a kasnije unutarnji (intrinzični) motivi. Kod vježbanja su važne i jedna i druga motivacija. Čak i kada kod vježbača dominira unutarnja motivacija, ona vanjska je često „podupire“.

   Top 5 savjeta kako ostati motiviran

   1. Pronađite tjelesnu aktivnost koja vam je zabavna i u kojoj uživate

   Ako vam je odlazak u teretanu monoton, pokušajte se uključiti u neke grupne programe. Primjerice, Forma nudi brojne grupne programe, od Pilatesa do različitih funkcionalnih treninga. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

   1. Postavite si cilj i zapišite ga

   Važno je da vaš cilj bude realističan i dostižan. Postavljanje preambicioznih ciljeva može samo štetiti vašoj motivaciji. Odredite koliko puta tjedno ćete trenirati i u kolikom trajanju. Ne zaboravite zapisati svoje ciljeve – vjerojatnije je da ćete ih ostvariti ako ih vizualizirate.

   1. Vježbajte s prijateljem ili drugom bliskom osobom

   Imajući pored sebe još nekoga tko također ide na trening olakšat će vam svaki odlazak na trening i pomoći u održavanju motivacije. Nekad ćete vi biti motiviraniji i „pogurati“ svog partnera za vježbanje, a nekad će biti obrnuto.

   1. Predvidite vrijeme za trening u svom rasporedu

   Točno odredite kad ćete vježbati i u tom terminu nemojte ništa drugo dogovarati. Znat ćete da je to vrijeme rezervirano samo za trening.

   1. Nagradite se nakon određenog perioda redovnog treniranja

   Da se razumijemo, svaki dobar osjećaj nakon treninga je u biti vaša nagrada – uživajte u njoj! Osvijestite taj „blaženi“ osjećaj nakon treninga i pokušajte ga upiti svim osjetilima. Ipak, ponekad je dobro i nagraditi se nečim materijalnim. Tako se možete počastiti nekom novom odjećom za trening, tenisicama i sl.

    

    
    

  Partneri